Sambutan Hari Guru ke 20

Setiap tahun tibanya 23 September Negara Brunei Darussalam menyambut Hari Guru bagi mengenang jasa warga guru di Negara Brunei Darussalam. Tarikh ini diambil bersempena memperingati tarikh keputeraan Almarhum Sultan Hj Omar Ali Saifuddien III (28) ayahnda baginda Sultan Hj Hassanal Bolkiah (29).

Sambutan secara besar-besaran telah diadakan pada 28 September yang lalu di Pusat Persidangan Antarabangsa berakas. Seperti lazimnya sejurus selepas majis kenegaraan itu berlangsung Institusi pendidikan di negara ini akan terus meraikannya dengan menyusun aturcara yang tersendiri, ada yang mengadakan pengiktirafan kepada guru-guru mereka, cabutan nama bertuah, mencari guru teladan menerusi undian pelajar-pelajar dan sebagainya.

Tema tahun ini ialah Guru Gemilang Pelajar Cemerlang….sebagai bahan pemikiran kitani apa sebenarnya pengargaan yang dimahukan oleh seorang insan bergelar guru dari anak didiknya? Apakah cukup dengna ungkapan Terima Kasih Cikgu? atau Apakah cukup dengan hadiah berupa meterial? atau Apakah guru mengharapkan hadiah sedemikian rupa? Sama-sama tah kitani memikirkannya… Selamat Hari Guru kepada semua warga guru bumi bertuah Brunei Darussalam…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s